Вторник, 18 Януари 2022 21:11

Стойне Цветанов извади за трети път богоявленския кръст в Павликени

   За трети път Стойне Цветанов от с. Михалци извади богоявленския кръст в община Павликени. Пред погледите на десетки жители от цялата община осем смелчаци се хвърлиха в борбата за кръста, но Стойне беше най-бърз и ловък, стигайки първи до него. Ритуалът се проведе при моста на река Росица до с. Лесичери.

  Стойне Цветанов е на 38 г., по професия е тракторист в местната земеделска кооперация. След като извади кръста, той пожела на останалите участници успех и сбъдване на мечтите им, а за себе си и близките си – здраве. Според поверието щастливецът, извадил кръста на Богоявление, ще бъде здрав цяла година и ще носи здраве и късмет на всеки, който се докосне до него.

  Отец Киприан благослови всички участници и освети кръста преди да го хвърли в реката. Заместник-кметът на общината инж. Албена Петрова връчи парична награда на победителя и на останалите участници. Специални награди бяха дадени и на най-младия участник – 24-годишния Тодор Балканджиев, и на най-възрастния – 75-годишния Васил Галев от град Бяла черква.

 

Прочетена 140 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.