Сряда, 02 Март 2022 13:53

Информационен бюлетин от ИК „ЗА Павликени“

На 10.02.2022 г. се инициира гражданска подписка против намерението на фирма „Петрургия“ ООД да изгради в близост до село Върбовка завод за производство на каменна вата, захранван от собствен енергоизточник, в който ще се гори RDF (гориво от отпадъци). Инвестиционното предложение предвижда топлоцентралата да е оборудвана с 2 котела, в които ще се изгарят 1 160 тона отпадъци на денонощие.  Реализирането на инвестиционния проект изисква постоянно складиране на близо 6 000 тона RDF на територията на община Павликени, което се равнява на 5-дневния запас за работата на топлоцентралата. 

Този проблем тревожи жителите на община Павликени повече от два месеца, като безпокойството им става все по-осезаемо. Срещу опасността от екологична катастрофа се обявиха и народни представители от 47-мото Народно събрание на Република България, членове на Комисията по околната среда и водите, които излязоха с позиция, в която се казва:

„... относно „Изграждане на логистична и складова база за каменни фракции, цех за производство на каменна вата, енергоизточник за нуждите на производството, сграден фонд и площадки за находище „Върбовка”, с. Върбовка, община Павликени, област Велико Търново, изразяваме следната позиция:

-Категорично се обявяваме в подкрепа на осигуряването на чиста околна среда и здравословни и безопасни условия на живот на всички граждани на Република България;

-Изразяваме твърда позиция за стриктно спазване на законодателството в областта на опазване на оклната среда, както от страна на компетентните органи, така и на всички страни по него;

-Изразяваме сериозна загриженост за здравето на жителите на общината предвид големият капацитет на инсталацията за изгаряне на RDF-гориво, нейната безопасност и пропуските в Доклада по оценка за въздействието на околната среда, свързани с функциониране на инсталацията и управлението на отпадъчните потоци.”

Под декларацията стоят подписите на депутатите Татяна Султанова, Йордан Терзийски, Милен Матеев, Явор Божанков, Момчил Иванов и Христо Иванов. 

Инициативният комитет „За Павликени” бе учреден от 102 граждани, включително обществени фигури, земеделци, лекари и медицински работници, предприемачи и работодатели. Експертите предупреждават, че при изгарянето на отпадъците всеки ден във въздуха ще се отделят огромно количество вредни вещества, които след това ще попадат във водата и почвата на целия регион. Освен това ще се повиши запрашаването на въздуха заради взривовете и добива на базалт в кариерата, както и заради увеличения трафик от камиони, транспортиращи тонове отпадъци и готова продукция. Здравето на живущите в засегнатите зони ще е изложено на опасност поради множеството органични и неорганични замърсители. Съществува реален риск от влошаване на хроничните заболявания, а вредата върху здравето на децата ни би била неизбежна. 

Гражданската инициатива намери отзвук и в съседните общини – Велико Търново, Левски, Сухиндол, Севлиево. Там също се създават групи и комитети, които се обявяват срещу реализацията на инвестиционните намерения в село Върбовка, тъй като проблемът далеч не е локален. Засегнати ще бъдат десетки населени места в съседни общини и области, стотици хиляди декари обработваема земя, осигуряваща поминъка на голяма част от населението, ще бъдат замърсени. 

От „ЗА ПАВЛИКЕНИ“ призоваваме всеки гражданин, който е против изграждането на този завод, да се включи в подписката. Това може да се направи при всички стационарни и мобилни екипи на инициативния комитет в гр. Павликени и всички населени места в общината. 

Гражданската инициатива се провежда по реда на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Подписи ще се събират поне до края на март, а максимално допустимият законов срок е два месеца. 

За контакти email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  

facebook: https://www.facebook.com/zapavlikeni/

 

Прочетена 1121 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.