Петък, 18 Март 2022 13:15

Кметът на община Павликени заяви становището си за завода край с.Върбовка

Кметът на община Павликени заяви, че ще се съобрази с мнението на хилядите жители на общината и няма да подкрепи доклада за оценка на въздействието върху околната среда за инвестиционното предложение за изграждане на завод за каменна вата със собствен енергоизточник, близо до с. Върбовка. Със статус във фейсбук градоначалникът съобщи решението си по проблема, който от началото на годината е основната тема в публичното пространство на община Павликени. 

„През цялото това време слушам гласа на хората. Разбрах аргументите ви, следя развитието на подписката против изграждането. Разбрах притесненията от свръхголемия капацитет на инсталацията за изгаряне на RDF, както и тези за замърсяване на въздуха, водите и почвите“, казва градоначалникът. 

Той припомня, че с решение на директора на РИОСВ-Велико Търново беше изискано Екологичният експертен съвет повторно да разгледа доклада за оценка за въздействието върху околната среда (ДОВОС) на инвестиционното предложение. Предстои това да се случи, но дата все още не е насрочена. 

„Бих искал да споделя намеренията си по отношение на предстоящия Екологичен експертен съвет: да присъствам лично на ЕЕС; да внеса предварително в писмен вид принципно отрицателно становище на Община Павликени; по време на съвета няма да подкрепя доклада по ОВОС. Тази моя позиция в последните две седмици съм я споделил с много съграждани, включително и с членове от „За Павликени”, казва в позицията си кметът. – Подчертавам и многократно съм заявявал, че крайното решение дали да има завод, или не изобщо не е от законовите правомощия на Община Павликени. Екоминистерството е единственият компетентен орган по въпросите на инвестиционното предложение на „Петрургия“. То последно издава разрешение или отказ в съгласие с националното законодателство“, уточнява инж. Манолов.

 

Прочетена 1925 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.