Неделя, 24 Април 2022 20:28

Кабинет по обща и съдова хирургия отвори в с. Паскалевец

   Д-р Албена Банкова е съдов хирург и повече от 20 години живее и работи в Германия. В края на миналото лято решава да се завърне в селото на дедите си Паскалевец, където да лекува хората, които страдат от сърдечно-съдови заболявания.

   Тя е наела помещенията на здравната служба, която от години не работи, и ги е превърнала в комфортни кабинети. В тях ще приема пациенти от цялата страна, защото специалността й е изключително търсена в последно време.

   „В Павликени няма друг съдов хирург, затова всички хора, които имат нужда от профилактика, изследвания и нужда от последващо лечение, трябва да пътуват далеч“, обяснява лекарят. 

   В кабинета си тя може да преглежда хора, които има различни оплаквания. С прегледа може да се определи дали пациентът страда от остро хирургично заболяване, което трябва веднага да бъде оперирано, и да бъде насочен към болница. Или да лекува пациента консервативно. 

   Кабинетът е оборудван с модерна и нужна техника. Д-р Банкова е купила нов ехографски апарат с доплер функция, което й дава възможност да изследва кръвоносната система. Разполага и с ЕКГ апарат от модерната генерация, с който едновременно се правят и функционални диагностики – той отчита колко е помпената функция на сърцето, колко е натоварването и т.н.

   В кабинета може да се извършват и дребни хирургични интервенции, както и да се зашие рана.

   Д-р Албена Банкова идва в Паскалевец след много сериозна кариера в Германия и множество специализации в Австрия и Германия. Наследила е обичта към лекарската професия от майка си, която била акушерка. 

   „Завърших медицина в Плевен и заминах още 1990 г. в Австрия. Там влязох в университета във Виена по една научна програма, свързана с написването на докторска работа“, разказва биографията си д-р Банкова. И споделя, че в Австрия по онова време дипломата й не била призната и се наложило да държи още 15 основни медицински изпита на немски език. Преминала ги успешно и следващите 4-5 години завършила докторантура, свързана с карценом на хранопровода. Върнала се в България с надеждата, че това е рядко срещана специализация и тук ще има интерес към уменията й. Място по специалността така и не се намира, затова заминава за Германия през 2000 г. „Вече имах австрийска диплома и веднага намерих работа. Дадоха ми веднага възможност да специализирам хирургия в Дрезден. Стоях до 2009 г. и направих специализация по обща хирургия. Исках да се специализирам по-тясно и сред всички възможности избрах съдовата хирургия. През 2013 г. заминах за Хамбург. След втората специалност стана така, че моята квалификация беше изключително голяма. Във Франкфурт на Майн ми предложиха позицията на главен лекар. Там направих специализация по флебология – наука за лечение на вени“, изброява още хирургът. Ковид и рестриктивните мерки в Германия са причината да се върне към корените си. В момента научава тънкостите на здравната система у нас.

   „Съдовата хирургия е сложна наука. Тя е свързана с животозастрашаващи състояния. Когато една артерия е блокирана, това е спешно състояние, защото без кръв органът загива. Трябва да се намери проблемът и навреме да се реагира или да се оперира максимално бързо, ако съдът се запуши. В съдовата хирургия няма скука. Съдовите операции са дълги, продължават 6-10-12 часа“, обяснява д-р Банкова. 

   Тя неминуемо сравнява качеството на живот в България и в немскоезичните страни. За съжаление, българите живеят нездравословно. „Всеки втори тук пуши, никой не се занимава със спорт, храним се като за последно всеки ден. В съзнанието на българина никога няма идеята за профилактика. Идват при доктор, когато ножът вече е опрял до кокала. А профилактиката не само може да удължи живота, но и да го направи по-качествен“, споделя наблюденията си медикът. А това са основните причини за повишения брой сърдечно-съдови заболявания.

   Ако нещата с новия медицински център потръгнат добре, д-р Албена Банкова има амбициозни идеи. „Можем да направим венен център, какъвто няма в България. Тук ще може да се концентрира диагностика и лечение на венозни заболявания и всякакви усложнения“, споделя тя. В следващите месеци е възможно да се оборудва и истинска малка операционна – със стерилизатор и истински инструменти. Тогава ще наеме и анестезиолог и ще може да извършва на място малки операции, които не изискват болничен престой.

 

 

Медицински център „Живец“, с. Паскалевец

Работно време: понеделник – петък

8:00 – 12:00 ч.

Събота и неделя – почивен ден

 

Тел. 06139/ 5212

0878 351 445

 

Прочетена 2365 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.