Сряда, 03 Август 2022 12:35

Горна Липница се поклони пред паметта на четниците

   Панихида за загиналите преди 154 г. четници от четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа в местността Карапанова кория край Горна Липница се проведе в края на юли. Тя бе отслужена от отец Димитър именно на мястото на сражението. 

   Ден по-рано на центъра на селото се състоя тържество с участието на децата Петя Нинова, Рада-Мария Вергилова, Бистра Боянова, Магдалена Петрова и Ивайла Тодорова, които изнесоха  рецитал по стихотворението на Христо Ботев „Хаджи Димитър“, след което накратко разказаха за събитията от паметното лято на 1868 г., случили се в корията на дядо Пано.

   За провеждането на вечерната заря организаторите бяха подпомогнати от Община Павликени, тъй като събитието е част от общинския културен календар. За музикалната програма съдействие оказа ЧППК „Наша нива“.

   В един от най-горещите юлски дни за пореден път в с. Горна Липница бяха посрещнати  участниците в похода поклонение „По бойния път на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа от 1868 г.“ с организатор Христо Батинков. В похода участват родолюбци от цялата страна, които преминават пътя на четниците от р. Дунав до връх Бузлуджа и на всяко място на провела се битка поднасят венци и споменават героите на България. 

   Местността Карапанова кория край Горна Липница е едно от тези места и като такова винаги е била обект на познание и посещение от почитащите историята си българи. В походите всяка година има различни участници – хора, все родолюбци като Христо Батинков. Община Павликени осигури храна и напитки за гостите в знойния ден. 

   Няма по-добро от това с отворено сърце и душа да посрещнеш и нагостиш гости съпричастни в делото ти – да опазим и предадем фактите и уроците на миналото. 

Надежда Конакчиева

читалищен секретар

 

Прочетена 397 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.