Сряда, 03 Август 2022 13:04

МОСВ отказа да пусне безплатно вода в напоителните канали към с. Караисен

   Настояване министърът на околната среда и водите да одобри безвъзмездно подаване на вода от язовир "Александър Стамболийски" за канали: Главен ляв разпределителен - Главен десен Бутовски - Главен ляв Баташки, отправи Община Павликени. Искането е за отпускане безвъзмездно на 3 000 000 кубични метра вода за 30 дни. Подаването на вода по протежение на гореизброените канали е необходимо за оросяване на дренажните източници в селата Недан, Батак и Караисен, които в момента са подложени на драстичен водоснабдителен режим.

   Опитът от миналите години показва, че захранването на напоителните канали значително подобрява ситуацията с водоснабдяването и навиряването в частните кладенци.

   Проведени са редица разговори и срещи с ръководството на "Напоителни системи" ЕАД - клон "Среден Дунав", които могат да отпуснат вода, но срещу сключени договори за напояване и съответното заплащане. Съответно "Напоителни системи" заплащат от своя страна количествата към МОСВ и НЕК.

   Домакинствата в засегнатите села вече започнаха да събират помежду си и чрез кметовете средства, но не са в състояние да съберат цялата нужна сума. 

   Община Павликени посочва, че не разполага със собствени обработваеми ниви по протежението на каналите, затова законът не й позволява да поръча и заплати вода.

   Големите земеделски производители от региона отглеждат култури, които не се нуждаят от напояване чрез каналите и не желаят за сключат договори.

   Отговорът от страна на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов дойде още същия ден във Фейсбук. 

   „В момента яз. „Александър Стамболийски“ е на около 66% от пълния си обем. Проблемът с пускането на вода в посочените от Вас канали произлиза от два фактора:

1. Напоителни системи, които могат да заявят водни количества по оводнителните канали, нямат разрешително за ползване, понеже не са пожелали подновяване.

2. Самите канали са силно компрометирани от гледна точка на хигиенни стандарти и няма учредена санитарно-охранителна зона в района на тяхното отичане към съоръжения за питейни нужди“, обяснява министър Сандов.

   Седмица по-рано жители на с. Караисен внесоха подписка в Община Павликени за разрешаване на проблема с безводието в селото и организираха протест във Велико Търново.

   Кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов се срещна с протестиращите и изрази съпричастност с проблема, който засяга хиляди хора - както в Караисен, така и в други от нашите села. 

   „Община Павликени не стои безучастно и изброих какво сме свършили през изминалите месеци. Опитали сме всички възможни пътища за подобряване на положението.

   След работата по проекта за реконструкция на водопроводите в селото, Караисен е единственото населено място с над 85% подменена водопроводна тръбна мрежа - повече и от общинския център Павликени. 

   Преди три години сме кандидатствали с проект именно за това село, тъй като там мрежата беше с лошо качество и е в зона със стрес, както е професионалният термин за проблема.

   С този проект целим да не се допуска повече загуба на вода през водопреносната мрежа. Смятам, че тази цел е постигната, но проблемът е другаде - вода просто не достига до тръбите“, посочи инж. Манолов.

   Той посочи, че усилията на местната власт са насочени към търсене на алтернативни източници. „Сключен беше договор за извършване на хидрогеоложко проучване, но резултатите не бяха оптимистични. Сега ВиК „Йовковци“ провежда сондажи, но химическият и биологическият анализи на водата показват лошо качество“, каза кметът.

   Успоредно с това се работи по почистване на старите зидани кладенци близо до помпената станция (на разстояние 80-100 м). Там качеството на водата е задоволително и след продължително преполиване ще може да се включи към сегашната помпена станция.

 

Прочетена 351 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.