Вторник, 15 Ноември 2022 09:46

Сюрреализъм с битови елементи представя Исторически музей – Павликени в нова изложба

  На 1 ноември, в Деня на народните будители, в Исторически музей – Павликени бе открита живописната изложба „Виделина“ на Цоню и Денислав Меразчиеви, художници от град Левски. Официални гости на събитието бяха Любка Александрова – кмет на община Левски, инж. Албена Петрова – заместник-кмет на община Павликени, както и много граждани от Павликени и Левски.

  Директорът на музея Елена Христова и Любка Александрова приветстваха гостите на изложбата и двамата художници. Уредникът в отдел „Художествен“ Ивета Иванова запозна присъстващите с творчеството и успехите на баща и син Меразчиеви. 

   Изненада към всички посетители бе музикалното изпълнение на акустична китара от талантливия музикант Стенли Стефанов, което превърна откриването в една приятелска и споделена емоция между музика и цветни приказки.

   Завършил художествена гимназия „Илия Бешков” през 1987 г., Цоню Меразчиев започва работа към Кинефикация – Плевен като художник. Член е на групата на Плевенските художници, участва в общи изложби в Плевен, София, Левски. През 2002 г. открива първата си самостоятелна изложба в родния си град, а през 2003 г. прави такава в Областна художествена галерия на софийските художници на бул. „Витоша”. Следват две самостоятелни изложби в Левски през 2005 г. и 2008 г., и една съвместна с Денислав през 2014 г. „Стилът на живописта, която практикувам, е сюрреализъм с привнесени битови елементи, национални носии и родопски замисли…”, казва за своите картини художникът. Негови творби са продадени в частни колекции в България, Италия, Испания, Гърция, Дубай и др.

   Денислав Меразчиев от малък следва пътя на баща си. Определя себе си като „самоук и все още учащ се”. Първата си самостоятелна изложба с графики открива през 2014 г. Има няколко съвместни изяви с автори от Левски и Павликени, прави изложби с баща си. Стихията му са абстрактните композиции, сюрреалистични детайли и красиви пейзажи от България. Обича да вплита в картините си тракийски и народни мотиви.

   „С изкуството си се опитвам да даря частица красота, пречупена през призмата на душата ми, да се докосна до зрителите, като ги заредя с божествената искра, която се крие във всеки от нас”, споделя авторът. Картините му се излагат в галерии в Плевен, Трявна, София, както и в частни колекции в страната и чужбина. 

   Изложбата „Виделина“ на Цоню и Денислав Меразчиеви ще остане в Исторически музей – Павликени до 30 ноември 2022 г.

 

Елена Чанакчиварова-Христова, 

директор на ИМ-Павликени

 

Прочетена 763 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.