Вторник, 15 Ноември 2022 09:51

Община Павликени е сред основателите на Сдружение на общинските приюти

   Сдружение на общинските приюти за безстопанствени животни беше създадено в Пловдив. Учредители са 9 организации от общините Пловдив, Стара Загора, Ямбол, Добрич, Габрово, Перник, Севлиево, Дупница и Павликени. Предстои сдружението да приеме още много нови членове. 

   За председател на Управителния съвет на сдружението беше избран секретарят на Община Перник Мартин Жлябинков. 

   Мнозинството колеги определиха кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов да бъде заместник-председател на новото сдружение.

   Целта е новата организация да бъде изразител на общите интереси на общинските приюти пред държавните органи, местните власти и институции, както и пред обществеността. Чрез нея те ще могат да реализират дейности за подобряване професионалната квалификация и обществения статус, защита и отстояване на професионалните интереси на общинските приюти, подпомагане служителите им при изпълнение на техните задължения, като организира и провежда практически обучения при изграждане на приюти, при обучение на ветеринарни лекари, при обучение на служители в приюти и др. 

   Сдружението ще може да подпомага общинските, обществените и държавните организации при разработване на законови и подзаконови нормативни актове и ще обобщава практиката по тяхното прилагане, както и ще разработва предложения за промяна и усъвършенстване на законовата уредба, касаеща безстопанствените животни. То ще служи като гарант за осигуряване на качество в грижата за безстопанствените животни в общинските приюти в цялата страна. 

   От самото си създаване Общинският приют за безстопанствени кучета в град Павликени се доказа като дейност с огромно обществено значение. Управителят на приюта д-р Глория Христова имаше възможността да сподели целия полезен опит по темата с колегите си от други общини по време на срещата в Пловдив.

 

 

***

 

Стенопис ще украси една от стените в Общинския приют за безстопанствени кучета. В момента учениците от 10 А клас в СУ „Бачо Киро“ рисуват площта под ръководството на своя преподавател Пламен Петров. Именно във водените от него часове по „Компютърна графика“ младите павликенци разработили идеята и образите, които ще изобразят върху стената. Те прилагат два стила на рисуване – класическия стенопис, но и по-модерните форми от стила „поп-арт“, които са по-стилизирани и с по-ярки цветове.

В последните месеци до Приюта беше обособена площ, където доброволците могат да разхождат настанените тук кучета. Именно една от стените към тази площ ще има нов и атрактивен вид.

Необходимите материали са закупени със средства, лично дарение от заместник-кмета инж. Анастасия Вачева, която беше сред големите радетели за създаването на приюта и организирането на работата в него.

Групата ученици вече обмисля да продължи красивото си занимание и върху други стени в града.

 

Прочетена 683 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.