Вторник, 21 Февруари 2023 21:10

Училището в с. Батак започна проект за местните традиции

   Основно училище „Св. св. Кирил и Методий”, с. Батак кандидатства по конкурсна процедура на Център за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства и е одобрено да работи по проект „Традициите - нашата сила, надежда и бъдеще” на обща стойност 10 000 лв. с продължителност 8 месеца. 

   Основен приоритет на проекта е реализиране на мерки за взаимодействие на образователната институция с родители, местни общности и местна власт с цел подобряване процеса на образователна интеграция и интеркултурно образование на децата и учениците от етническите малцинства и етнокултурните общности. Основната цел на проекта „Традициите - нашата сила, надежда и бъдеще“ е създаването на позитивен модел за взаимодействие между родители, ученици и учители, който да подобри връзката образователна институция - семейство и да повиши мотивацията и доверието на родителите от етническите малцинства в образователната система. 

   По проекта ще се реализират две основни дейности, едната от които е насочена към местните традиции и празници, и по нея се предвижда да се реализират 6 събития, които да дадат възможност на родители, ученици и учители да представят живата традиция на с. Батак. В рамките на дейността учениците ще получат персонални задачи да направят проучване сред роднините си кои са най-важните празници за тях в този период и с какви традиции са свързани. Дейността стартира с отбелязване на Васильовден и Банго Васил, почитани празници в цялата общност, като в рамките на първото събитие се проведе открит урок за поверията и традиционните храни на тези празници. Предвиждат се 5 събития, в които да се представят под формата на възстановки, работилници, открити уроци, презентация и други местните традиции, характерни за празниците ястия, танци, песни и вярвания.

   Втората дейност по проекта е именувана клуб “Отворени врати” – за работа с родителите при ОУ “Св. св. Кирил и Методий”. В рамките на тази дейност ще бъдат проведени 7 срещи с родители, на които ще гостуват успешни представители на общността, представители на местна власт и неправителствени организации. Срещите ще бъдат проведени в неформална среда с цел представяне на позитивна гледна точка и промяна на нагласите спрямо образованието. Ще се постигне повишаване на положителната нагласа спрямо училището като институция и образованието като средство за успех, чрез представяне на позитивни примери на представителите на местната общност.

 

Николай Марков

 

Прочетена 727 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.