Петък, 17 Март 2023 14:27

арх. Йордан Терзийски: Битката за опазването на природата в Павликени тепърва предстои!

  Чиста вода, чист въздух и чиста храна са сред основните приоритети на коалиция “Продължаваме Промяната-Демократична България”. Още в 47-то народно събрание депутати от коалицията излязоха с декларация в подкрепа на гражданите на Павликени и региона в битката им за опазване на природата и предотвратяването на екологична катастрофа. При посещението си в Павликени, Кирил Петков пое ангажимент пред обществеността да се бори за каузата им и да се съхрани природата в региона. Доц. д-р Соня Будева, в качеството си на зам. областен управител на област Велико Търново върна решение на общинския съвет на Павликени, а областният управител Людмила Илиева оспори пред Административния съд потвърденото решение от общинския съвет, свързано с инвестиционното намерение край с.Върбовка.

 Освен чистата природа, важен приоритет е и чистата храна. Една от целите е да направим българските ферми национален приоритет! България трябва спре да внася голяма част от доматите, месото, яйцата и млякото, а отново да стане силен производител и износител, какъвто сме били. Така до българската трапеза ще достигат по-качествени храни на по ниски цени- без големи транспортни разходи и без допълнителни прекупвачи.

 Друг основен приоритет е да инвестираме над 50 милиарда лева в регионите през следващите няколко години, като минимум половината да бъдат насочени към Северна България. Така целим да подкрепим и малкия и среден бизнес, да се вдигнат доходите на всички граждани и да се намали разликата в заплащането на труда между София и останалите региони на България. В Северна България ще се насочат инвестиции към пътната и ВиК инфраструктура. Изгражднето на автомагистралите “Хемус” и “Русе-Велико Търново” е национален приоритет, но трябва да се извършат текущи и основни ремонти на републиканската и общинската пътна мрежа. Инвестициите във ВиК сектора ще решат проблема с безводието в някои населени места, ще намалят загубите при преноса на вода и гарантират високо качество на водата.

 Всеки българин трябва да има достъп до качествено здравеопазване. Младите доктори и сестри ще бъдат стимулирани да остават в България, а парите в образованието трябва да следват качеството. Предвижда се изграждането на национална детска болница, дигитализация на здравеопазването и намаляване на преките доплащания от пациентите за болнично лечение.

 В програмата на “Продължаваме Промяната-Демократична България” са заложени мерки за гарантиране на достъп до безплатно и качествено образование за всяко дете и изграждане на система от висши училища, които подготвят специалисти в съответствие с нуждите на бизнеса. Развитие на българската наука и култура чрез по високи възнаграждения и подобряване на материалната база. Опазване на културното наследство и създаване на предпоставки за развитие на туризма. Създаване на спортна инфраструктура за масов спорт със свободен достъп на ученици и граждани. Производство в България на евтина енергия без да зависимости от нито един голям доставчик.

 Продължаваме и битката срещу корупцията. Ще работим за укрепване на правовата държава чрез независим съд и отчетна и отговорна прокуратура. Търсене на реална отговорност от страна на политици, участвали в корупционни практики. Контрол над разходването на публичен ресурс в полза на обществото, а не на определение политически и бизнес кръгове.

 

Има как да живеем в силна България, част от обединена Европа!

 

Прочетена 1277 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.