Вторник, 22 Август 2023 11:47

Над 180 участници пяха патриотични песни в с. Вишовград

   Първият фолклорен фестивал „Канлъдере пее хайдушки песни и разказва“ се проведе в с. Вишовград. Негови организатори са Кметство с. Вишовград и НЧ „Ради Фичев – 1896“ с подкрепата на Община Павликени. 

   Събитието овенча финала на честванията по случай 155 години от битката на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа в местността „Канлъдере” – с. Вишовград.

   „Нашето събитие има за цел да популяризира и съхрани културното наследство на нашия регион. Участваха 22 групи от Северна България, а повечето от тях са от села, където е преминала четата. Те имат и тематични песни. Читалищният салон отдавна не е виждал толкова много хора. Имаше над 180 участници, а хората в залата пееха с групите, защото темата беше позната – патриотизъм, хайдутство“, разказа за „Павликенски глас“ Маня Стоянова, художествен ръководител на състава към читалището. Изискването към всички участници било една от песните им да е на хайдушка тема. Някои изпълнители се включили и със стихотворения на тема хайдути.

   Събитието няма конкурсен характер, а надеждата на организаторите е с годините то да придобие национална значимост. 

   Сред гостите на фестивала бяха председателят на Общински съвет – Павликени Христо Кавалски и общинският съветник Ваня Антонова, както и кметове на селища от общината.

   Сцената събра на едно място историческия героизъм и съвременния патриотизъм. Разнесоха се песни и разкази за хайдушки подвизи. Те са съкровищница от думи и изрази, използвани в речта на нашите деди.

   Най-младите участници бяха децата от ДГ „Цветни мечти“ с. Върбовка с мюзикъла „Самодиви“, а най-възрастният бе 91-годишният Петър Кирилов от с. Поповци, който изпълнил „Еничари ходят, мамо“.

   Три деца научиха и представиха стихотворения с непознати думи от миналото – 8-годишната Иванка Георгиева от Павликени се представи с песен, 10-годишният Николай Миленов от с. Вишовград декламира стихотворението „Чавдар“, а 12-годишната Анита Ивайлова от Павликени също получи овации за своето стихотворение.

   Сред останалите рецитатори ярко се отличи Милена Генчева с изпълнението на „Борба“.

   Събитието откри Чавдар Расимов от читалищно настоятелство. Първи на сцената излязоха домакините от фолклорната група при НЧ „Ради Фичев“. От малки до големи се хванаха на хорото, заедно с Танцов клуб за народни хора и танци „Феникс“ с ръководител Гергана Димитрова. Събитието завърши с танци на мегдана в селото.

   Организаторите на фестивала благодарят на всички спонсори, които направиха възможно това патриотично събитие.

 

Прочетена 545 пъти Последно променена в Вторник, 22 Август 2023 11:50

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.