Петък, 20 Октомври 2023 11:18

Специалисти по конституционно право: Кметовете нямат ограничения за броя мандати

   Няма ограничение за броя мандати, които един кмет може да има. Това казаха специалисти по конституционна право, които „Павликенски глас“ потърси по актуалната тема. 

  Общинската избирателна комисия няма право да прекрати правомощията на избран кмет само на основание, че той вече е изпълнил няколко мандата.

   Причината за объркването у много от нашите читатели е широката дискусия, която се проведе през лятото за промени в Конституцията. Сред тях беше и лимитиране на мандатите в местната власт. Тази идея обаче срещна аргументира съпротива от редица организации и няма да събере мнозинство. Като аргументи за запазване на сегашната ситуация са експертизата, която градоначалниците натрупват, дългогодишните проекти, които не могат да се изпълнят за един мандат и силната връзка между местното самоуправление и жителите на съответната община.

  Повече информация за мандатността на кметовете, както и за конкретните им ангажименти, всеки може да научи от Конституцията, от Закона за местното самоуправление и местната администрация и от Изборния кодекс.

 

Прочетена 1436 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.