Събота, 27 Януари 2024 12:23

Защо е важно да събираме разделно отпадъците?

Със своето есе петокласникът Борислав Иванов спечели Зелената олимпиада, организирана от МОСВ. Предлагаме Ви пълния текст на есето.

 

 

 

Важно е да събираме разделно отпадъците, за да защитим планетата Земя от прекомерно замърсяване. По този начин отпадъците могат да бъдат рециклирани и да бъдат използвани повторно. Така се намалява използването на енергия, тъй като производството с рециклирани продукти отнема по-малко енергия, отколкото със суровини. 

Като за начало е добре да разделяме хранителните и органичните отпадъци от останалите. Тях можем да компостираме. Лекарствата също е важно да изхвърляме на обозначени за това места, тъй като могат да нанесат много вреди на хората, животните и природата. 

Стъклото, хартията и пластмасата са най-лесни за рециклиране. Хартията се преработва и се използва за производство на опаковки от хартия, картон и други такива. По този начин спасяваме милиони дървета от изсичане и запазваме домовете на много животни. Спасените дървета пък, от друга страна, ни се отблагодаряват като пречистват въздуха. Бутилките от стъкло, бурканите и други стъклени опаковки се натрошават и разтапят на много висока температура и после отново се използват за производство на изделия от стъкло. От пластмасовите опаковки, бутилки, капачки, торбички и други такива се произвеждат например тръби, саксии за цветя, кофи.

Важно е да събираме отпадъците разделно, за да сме по-отговорни към околната среда, към здравето си, към нас и към тези, които ще живеят след нас на тази планета.

 

 

Борислав Иванов

5 клас в СУ „Бачо Киро“

 

Прочетена 376 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.