Четвъртък, 08 Февруари 2024 14:23

Ученици от СУ „Бачо Киро“ с идея за мобилно приложение, което прогнозира засушаванията

   През изминалата седмица ученици от СУ „Бачо Киро” заедно със своята учителка по география и икономика Юра Лужецка взеха участие в мастър клас „Бъдещето на водата“ - инициатива на Panda Labs към WWF България, където търсиха решения за адаптация на водата към климатичните промени. Александра Алиманова, Анна Манчева и Радостина Ранкова от 11б клас завоюваха второ място като представиха своята иновативна идея – мобилно приложение в помощ на земеделците, което да прогнозира засушаванията на територията на България.

   След оспорван хакатон през м. ноември 4 отбора от общо 105 участници получиха възможността да защитят своите иновативни идеи на мастър клас и да получат финансиране, за да реализират идеята си. Отборът на единадесетокласниците от СУ „Бачо Киро” имаше възможността да участва в лекции, да изготвя бизнес и финансов план, да се запознае с личности и организации, взели присърце устойчивия начин на живот и зелените технологии. Сред водещите лектори бяха биотехнологът Петър Нефтелимов, инвеститорът от Venture Capital Камен Бенковски, изпълнителният директор на WWF България Веселина Кавръкова и Илия Йорданов, основател на ONDO „Устойчиво земеделие с по-малко ресурси“.

   Всички участници получиха възможност за жива връзка с първия български военен кораб „Св. св. Кирил и Методий“ в Антарктида и среща с учените на кораба. Посетиха пречиствателната станция в Бистрица и научиха през какви етапи преминава водата преди да достигне до нас. 

 

Прочетена 521 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.