Четвъртък, 08 Февруари 2024 14:29

Общината иска парк „Славееви гори“ от държавата

   Започна гражданска подписка за предоставяне безвъзмездно от държавата в полза на Община Павликени на парк „Славееви гори“. Всеки гражданин може да се подпише под искането в сградата на Общинска администрация в Павликени, както и в Кметство Бяла черква.

   Подписката е първа стъпка от процедурата Община Павликени да придобие парка. Намерението на местната власт е да може да се погрижи по-добре за поддръжката и облагородяването на целия парк. Паркът се намира в землището на гр. Бяла черква, местност Банчова кория, и е държавна собственост. Състои се от три имота с обща площ около 14 дка.

   Прехвърлянето на собствеността на парка ще даде възможност да се подобри състоянието му. За целта Общината ще отправи искане към Министерството на земеделието и храните и към Изпълнителната агенция по горите, придружено от събраната подписка. Инициативата е подкрепена и от кмета на Бяла черква Георги Терзиев.

   Като част от процедурата предстои Общински съвет – Павликени да разгледа предложение за обявяване на парка като обект от първостепенно значение, както и да одобри необходимите промени в Общия устройствен план. 

   Намерението е включено в Програмата за управление и разпореждане с имоти общинска собственост през 2024 г.

   Парк „Славееви гори“ има голяма сантиментална стойност и историческа значимост за жителите на град Бяла черква. Той е най-големият крайградски парк на селището. Създаването му започва през 1912 г. под наименованието "Борова гора" по инициатива на Цанко Церковски. През периода 1920 - 1923 г. е образуван парк, включващ и съседната естествена гора, с хубави алеи, пейки, беседки и други подобрения.

   В този парк на 6 май 1926 г. е погребан Цанко Церковски. През 1958 г. е открит паметник на поета на българското село, дело на архитект Лазар Парашкевов. През 1964 г. е изработен генерален план на парка и са създадени нови алеи, шадраван, възстановени са чешми и др.

   Днес, век след създаването на парка, беседките и пейките са разрушени, алеите и стъпалата имат нужда от реконструкция, чешмите - също. Няма назначени хора за поддържане на парка. Алеите и стъпалата са затревени, дърветата и храстите имат нужда от кастрене и оформяне.

   Всяка година на 2 май в парк "Славееви гори" се събират стотици граждани, за да почетат живота и делото на Цанко Церковски.

 

Прочетена 201 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.