Четвъртък, 09 Май 2024 04:27

Изложбата „От жълъд до вековно дърво“ гостува в Бяла черква

От 22 април до 30 юни 2024 г. в Природонаучния музей в Бяла черква гостува интерактивната изложба на Природонаучен музей при РИМ Бургас „ От жълъд до вековно дърво“. Изложбата разказва за горите на Странджа планина и показва защо те са толкова важни и трябва да се опазват. Тя  включва 4  табла и едно дъбово интерактивно дърво- странджански дъб, с разположени в короната му макети на горски обитатели – голям синигер и катерица. Четирите табла представят растителния и животинския свят на планината, както и необходимостта от съхранението на горите за бъдещите поколения. Те описват  гората като цяло,  видовете странджански дъб,  видовете растения и животни, срещащи се в дъбовите гори на Странджа. 

Изложбата  дава отговор на въпроса: „Защо трябва да пазим горите?” и колко значими са те за нашия живот. Представя взаимовръзката между растителността и животинския свят в горите, както и взаимодействието им със заобикалящата ги среда.

Изложбата е подредена в зала „Гора“ на Природонаучния музей в Бяла черква, където посетителите могат да се запознаят с природни образци от богатата флора и фауна на българските гори – птици и техните гнезда, бозайници, хербаризирани растения – широколистни и иглолистни дървета и храсти, лекарствени растения, билки, лишеи, мъхове и гъби.

Подходяща е за деца и ученици и за всички, които обичат българската природа и имат интерес към нейното изучаване и опазване.

 

Откриване: 22  април 2024 г. от 12.30 ч. в Природонаучната експозиция на Исторически музей - Бяла черква

 

Прочетена 310 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.