Четвъртък, 09 Май 2024 04:30

НЧ "Братство-1884" ще отбележи 140 години с пищен концерт на 22 май

    140 години съзидателен творчески път на полето на културата празнува НЧ „Братство – 1884“ в Павликени през настоящата година. Възникнало като културно-просветно дружество „Ройче“ с цел „умственото и нравствено развитие на членовете му и на селяните на с. Павликени и съставяне на пълна библиотека“, оцеляло през трудните години на войните от първата половина на ХХ век, търсило различни пътища за развитие на културна дейност и просвещаване на населението, читалището успява чак през 1965 г. да намери най-накрая своя постоянен дом. Мястото, което приютява и до днес талантливите хора на град Павликени. Тези, които имат нужда да изразят себе си чрез изкуството, да се разкрият пред околните чрез творчеството си и да направят света, в който живеем, по-добър, по-пъстър, по-разбиращ и приемащ.

    Няма наш съгражданин, който да не помни как като дете е пристъпил плахо прага на детския отдел на библиотеката и се е почувствал вече „голям човек“, когато е бил регистриран като читател. Няма как да забравиш колко безкрайно много са ти се стрували всички книги по библиотечните рафтове, а четейки си установявал, че пред теб се разкриват нови и нови светове, съдби, истории, непознати усещания и неусетно си изкачвал стъпалата към отдела за възрастни, а всъщност – към безкрая, достижим само от четящия ум. Библиотеката – стожерът на НЧ „Братство - 1884“!

   Едва ли има и павликенчанин, който да не носи в себе си спомен как е бил ученик в Школата по изкуствата, танцувал е в танцовите състави и ансамбли, пял е в хоровете, участвал е в театралните състави на читалището. Неизброими са възпитаниците, в чиито сърца читалищните преподаватели посяват семената на обичта към изкуството и отварят кръгозора им към професионална реализация в областта на танца и хореографията, в изпълнителското изкуство като певци и музиканти, в художествените изкуства и занаяти, в актьорското майсторство.

     Престижът на читалището усърдно е поддържан през годините и до ден днешен и от представителните му състави – народен оркестър, духов оркестър, певчески хорове, танцови състави, музикални групи, театрални формации, донесли редица награди от авторитетни конкурси, фестивали и събори и прославили името не само на НЧ „Братство - 1884“, но и на нашия град. Незабравими остават прекрасните спектакли на Любителския театрален колектив, на които публиката буквално препълва салона на читалището при всяко едно представяне на пиесите, а в края с нестихващите си аплодисменти не оставя актьорите да напуснат сцената.

   С мисъл за славното минало, но с поглед към бъдещето на 22 май от 18:30 ч. действащите читалищни състави ще изнесат юбилеен концерт, посветен на бележитата годишнина. Заповядайте да споделите празника, вдъхновен от нестихващия толкова десетилетия устрем към съвършенство, творческа себеизява и красота!

 

Прочетена 199 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.