Четвъртък, 09 Май 2024 04:34

Кристиян Памуков внася нова енергия в Клуба за фолклорни хора и танци „Извор“

Със сюжетни танци и разработки младият хореограф приобщава танцьорите към българския фолклор 

 

 

   От началото на годината Клубът за фолклорни хора и танци „Извор“ има нов ръководител – 30-годишният Кристиян Памуков. Младият мъж протяга ръка към всички павликенчани – да дойдат в клуба и да се потопят  във вълнуващия свят на автентичния и обработен фолклор. 

   Клуб „Извор“ е уникален с това, че е безплатен за хората от местната общност. Сега младият хореограф иска да го отвори към всички любители на самодейността, които са добре дошли на тренировките всяка сряда и четвъртък от 18:30 ч. в салона на НЧ „Братство-1884“. Акцент в работата му ще бъде разучаването на сюжетни танци и хореографски разработки, в които наистина всеки да може да се включи, само да има сантимент към самодейността и да иска да е част от нея. 

   Младият хореограф залага и на участието на жива музика с оркестър по време на тренировките. Сред намеренията му са да издири автентични стари обичаи от региона и самодейците от клуба да ги разучат и представят на сцена. 

   Кристиян познаваме добре от школата на „Люти чушки“. От доста години се занимава с танци, а със съпругата си са ръководили групи в Пловдив с общо почти 200 деца. Завършил е СУ „Бачо Киро“ и специалност „Технология на виното и пивото“ в Пловдив. След завършването си е работил на ръководни позиции в „Декатлон“, а раждането на второто му дете го връща обратно в родния град. „Избрах да се върна в Павликени, защото държа на града си, обичам го и искам децата ми да растат тук, а аз наистина да допринасям за града. Когато г-н Петър Петров ми се обади с поканата да поема клуба, се съгласих, защото милея за града си и искам да се случват неща“, разказва Кристиян, който ще споделя ангажимента си с ежедневната работа в отдел „Човешки ресурси“ на фирма „Бон“.

   Любовта към историята, към корените и силната вяра, че фолклорът е нещото, което ни е спасявало във времето като нация, общност, държава – това е причината Кристиян да обича българските народни ритми и да привлича още хора към тази своя страст. Дори и сватбата му била фолклорна – с 250 гости, облечени в народни носии. Така с действията си дава пример.

   Най-новата си разработка клубът показа на фестивала  „Букет от ритми“ в раздела за хумористично творчество. Върху изпълнение на оркестър „Извор“ и Нелина те направиха веселата разработка „Тръгнал старец на лов“. Друга задача пред новия ръководител на клуба е да възстанови танците, които са изработени с предишния хореограф Петя Петрова. „Това е традиция в нашите среди – когато поемеш състав от друг колега, първо възстановяваш всичко, което той е правил и тогава правиш свои неща“, разказва Кристиян. Отсега с клуба правят планове как ще участват в големите празници на Павликени и във всяко обществено събитие. 

    В новите хореографии той ще заложи на сюжет, на разказ, на елементи, които са по-трудни – като за опитните танцьори, но и на лесни движения, за да се включват и начинаещите. „За да може, който има любов към самодейността, да дойде и като каже „Има ли нещо за мене?“, да има!“, казва Кристиян.

   В края на разговора ни новият ръководител на клуб „Извор“ казва едно – всички са добре дошли в читалището и трябва да знаят, че има кой да работи с тях!

 

Прочетена 901 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.