Вторник, 02 Юли 2024 10:15

150 души се включиха в дефиле на народната носия в с. Недан

   Дефиле на народната носия "Света Неделя" се проведе за трета поредна година на площада в с. Недан. Участниците в него бяха близо 150 и се състезаваха в четири категории – жени, деца, мъже и групи, като надпреварата продължи близо 7 часа. За първи път между отделните кръгове имаше и хороводна китка в изпълнение на оркестър "Павликени" и деца от школата по народно пеене в общинския център.

   Наградата на зрителите отиде при Селина Асенова от с. Стамболово, която беше облечена в автентична неданска носия. Наградата на кмета заслужи Кристиян Пенчев от Недан, появил се на кон, влизайки в ролята на калесник – човек, канещ гости на сватба. Наградата на читалището взе Иваничка Боянова, която е общински съветник. Своята македонска носия тя получила като сватбен подарък от кумовете си - нарича се марьовска, а вариантът, в който беше облечена Боянова, е невестински.

   Наградата за най-малък участник взе Бурак Чавдарлиев, който е едва на годинка и един месец, а за най-възрастен – Лиляна Григорова от Сломер. Награди във всяка една категория бяха връчени също за най-автентична носия и за цялостно аранжирана носия.

   Председател на журито, съставено от специалисти по етнография, тази година беше заместник-директорът на Регионалния исторически музей във Велико Търново доц. д-р Миглена Петкова. Оценяващата комисия включваше още ръководителя на отдел "Етнография" в Регионалния исторически музей в Плевен Миглена Николаева,  главния уредник в Музей на Възраждането "Иларион Макариополски" в Елена Светослав Петров и уредника в отдел "Етнография" в Историческия музей в Дряново Юлия Дабкова.

   Началото на дефилето на народната носия в Недан беше поставено през 2021 г., когато участниците бяха стотина, сподели организаторът Диана Митева. Тя също беше облечена в над 100-годишна семейна носия, която ще предаде на своята дъщеря.

   На дефилето имаше и международно участие - англичанките Одри и Мери, които живеят в България и обичат нашите носии.

   Сред участниците и гостите имаше много семейства с малки деца, чиито облекла често носеха някаква история и бяха преминали от поколение в поколение. 

   При откриването на дефилето кметът на Недан Георги Георгиев, депутатът Димитър Николов, заместник-кметът на Павликени инж. Албена Петрова и заместник-кметът на Лясковец Емилия Жилиева поздравиха участниците и гостите. 

   Организатори на дефилето са кметството на Недан, Народно читалище "Селска любов - 1872" и музеологът д-р Диана Митева. То се осъществява с помощта на Община Павликени и местни фирми.

 

Прочетена 141 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.