Вторник, 02 Юли 2024 10:24

Павликени отбеляза 81 години като град

   Павликени отбеляза 81-вата годишнина от обявяването си за град със стилна церемония. Празничният ден започна от сутринта със света литургия, отслужена от отец Димитър в храма „Рождество Богородично“. След това официалните лица поднесоха венци пред паметниците на св. Петър и Павел и на старейшината на град Павликени Атанас Хаджиславчев. 

   По време на тържествената сесия на Общински съвет - Павликени съветниците гласуваха и приеха четирите номинации за удостояване с почетен знак - двустранен плакет и званието „Почетен гражданин на град Павликени“, както и една номинация за едностранен плакет.

   „Благодаря на всички, които обичат Павликени и градят доброто име и авторитета на нашия град. Нека в празничния ден си пожелаем сплотеност в работата. Да не преставаме да носим Павликени в сърцата си и да не забравяме, че той е „на обич и слава обречен““, каза председателят на Общински съвет - Павликени д-р Венцислав Георгиев.

   Тържеството продължи пред сградата на Община Павликени с издигането на знамената на Република България, Европейския съюз и Община Павликени от Дванадесети гвардейския отряд към СУ „Бачо Киро“. Благослов за Павликени и неговите жители отслужи отец Димитър. 

   Отличията на удостоените почетни граждани връчи кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов.

    „Започнахме този ден като запалихме свещ и се помолихме за доброто на нашия град. В годините досега нашите закрилници св. Петър и Павел са ни предпазвали от всякакви трудности. Били са вдъхновение за поколения християни и техният житейски пример ни показва колко важно е да бъдем единни, силни и предани на нашите морални ценности“, каза в официалното си слово кметът инж. Емануил Манолов. Той благодари на всички, които допринасят за развитието на града. „Ние в Павликени имаме свой начин на живот – умерен и скромен, но отчетливо европейски. Не се правим на герои, но основаваме ежедневието си върху работата, усърдието, спазването на правилата, поемането на собствената отговорност за живота си, за доброто възпитание и уважителното отношение към другите. Светъл пример ни дават и личностите, номинирани за почетни граждани на Павликени и за награждаване с едностранен плакет. Благодарен съм за приноса на всеки от тях!“, каза още градоначалникът.

   Празникът на Павликени уважиха многобройни гости, сред които кметове на общини, почетни граждани на Павликени и др. Специален гост беше Юки Такахаши - първи секретар на посолството на Япония.

   Делегации от побратимените градове – Болдещ Скаени (Румъния), Леова (Молдова) и Ломжа (Полша), гостуваха в Павликени за празника.

    „Пожелавам Ви във всяка държава да имате по един град приятел! Леова е Вашият приятел в Молдова! Пожелавам просперитет, стабилност, здраве и мир“, каза кметът на град Леова Александър Бурджореан.

    Заместник-кметът на полския град Ломжа Анджей Стипулковски поднесе поздравителен адрес от кмета Мариуш Шановски и отправи благопожелания към всички жители. „Изключително щастлив съм, че връзките между нашите градове се задълбочават. Важно е да поддържаме отношенията си здрави. Сигурен съм, че ни предстоят още много съвместни дейности, а защо не и общи проекти“, пише в адреса си кметът на Ломжа.

   Благодарност за 12 години двустранни връзки поднесе и кметът на румънския град Болдещ Скаени Константин Букурую.

   Поздравителни адреси бяха получени и от над 30 общини, държавни институции и партньори на Община Павликени.

   С приветствия към съгражданите си се обърнаха и носителите на отличията тази година. 

   „Постлах живота си за Павликени, защото обичам този град! Исках нашата култура да бъде такава, каквото е в големите градове. Благодаря на седемте кметове и колегите, с които бях във времето и годините. Сърцето ми остава ваше“, каза Ганчо Александров, когото павликенци определят като легенда в културния сектор.

   „Работата с хора е благодатна и вдъхновяваща. За мен е силно удовлетворяваща, защото правя това в родния си град, сред своите съграждани и приятели, там, където съм се родил и където някой ден ще приключи моят живот. Със здраве всичко се постига!“, каза д-р Пламен Латев, награден за приноса му към здравеопазването в цялата община и за активната му и дългогодишна общественополезна дейност.

   Иван Трифонов получава званието „Почетен гражданин“ посмъртно. Плакетът прие неговият внук. „Моят дядо даде цялото си сърце и душа за Павликени и благодаря на всички, които са гласували той да стане почетен гражданин“, каза той.

   С благодарствено писмо към павликенци се обърна д-р Веселин Дяволов, който беше възпрепятстван да присъства лично на церемонията. „Родният град Павликени е домът на нашето детство, люлката на нашите спомени, мястото, където сме оформили своята идентичност. Там са първите ни уроци, първите ни любови, първите ни трепети, мечти и начинания“, написа д-р Дяволов, който е заместник-директор по лечебнодиагностичната дейност в СБАЛАГ „Майчин дом“ - София.

   С почетен знак „Едностранен плакет” тази година беше удостоен Васил Василев, дългогодишен председател на Туристическо дружество „Росица“. „В моя дългогодишен труд 30-40 години съм се стремил да създам нещо за Павликени. Ползвайте каквото сме направили и го доразвивайте за бъдеще!“, каза той.

   Празничната част продължи вечерта с концерт на Поли Паскова и ансамбъл „София 6“ и завърши с пищни илюминации.

 

Прочетена 750 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.