- Фирма „Тича 2014“ ЕООД се заема с преустройството на старото ТПК „Росица“ в модерна жилищна сграда - Изцяло нови инсталации, нови дограми и модерно разпределение на етажите предвиждат в новия блок До дни започва работата по най-новия жилищен блок в град Павликени. Сградата се намира на броени метри от центъра на града в бившето ТПК „Росица“. Безлюдната постройка ще бъде преустроена в многофамилна жилищна сграда, а инвеститорът фирма „Тича 2014“ ЕООД се зарича да я превърне в най-модерната сграда в града. За първи път пред вестник „Павликенски глас“ собственикът Силвия Иванова представи амбициозния си план да създаде в Павликени сграда, която е еталон за качество, сигурност и модерен дизайн. „След размисъл дали да отдаваме сградата под наем, решихме да я преустроим, предвид търсенето на апартаменти в града, споделя Силвия Иванова. – Има търсене на имоти, градът се разрасна – млади хора се завръщат, а имотите в града не достигат. Ако има продажби на апартаменти, те са второ-трето ползване. А ние предлагаме чисто нови имоти“, казва тя. Всички документи за строителството са готови, а преди броени дни излезе и разрешителното…
Публикувана в Брой 10 (988) / 2024
Христо Кавалски е роден на 9 февруари 1987г. Магистър по психология от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” - Велико Търново и по стопанско управление от СА „Димитър А. Ценов” - Свищов. Завършил е и Школата по политически мениджмънт и Академията за общинска политика. Председател на Общински съвет – Павликени в периода 2019 – 2023 г. и член на Контролния съвет на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България. От дванайсет години трупа опит в местното самоуправление. След 12 години в местното самоуправление Христо Кавалски отправя поглед към националната политика. Председателят на БСП-Павликени е на 3-то място в листа № 24 на „БСП за България“, което му дава сериозни шансове да бъде избран и да бъде силният глас на регионите в Парламента. „Проблемите на общините са много и голяма част от тях идват от неуредици в националното законодателство, както и от липсата на държавна политика и дългосрочен поглед в много сфери“, казва мотивацията си младият кандидат. Той посочва, че общините правят всичко по силите си, но големите теми като водоснабдяването, пътната инфраструктура, междуселищният транспорт, здравните грижи и…
Публикувана в Брой 10 (988) / 2024
Павликени отново посрещна всички любители на веселите местни празници и ги покани да се забавляват на Празника на яйцето. Най-голямото събитие в общината тази година акцентира на автентичните местни традиции и на чистата природа в региона. Фестивалът се организира от единайсет години и се утвърди като знаково събитие в културния календар на античния и вечен град. Организатори са Община Павликени и фирма „Хайпро България“ ООД, които празнуват 25 години от началото на дейността си в България. Най-голямото издание на Празника на яйцето досега се проведе в два дни, привлече многохилядна публика и повиши интереса към Павликени като екологично чист регион. Началото на празника беше дадено сутринта от домакина – кмета инж. Емануил Манолов, който приветства павликенчани. „Празникът на яйцето е празник на задружните усилия на хубавите хора от павликенския регион, които се гордеят със своето културно наследство и желаят да живеят в чиста околна среда!“, каза кметът. Инж. Манолов благодари на фирмата спонсор, организаторите на програмата и гостите, дошли на празника в града. „Освен почитта си към яйцето, ние ще поздравим и „Хайпро“ за 25 години в България! Благодаря им…
Публикувана в Брой 10 (988) / 2024
Тържество за наименуване кабинета по музика на името на Върбан Илиев (Маестрото) се състоя в СУ „Бачо Киро“ в навечерието на патронния им празник. Пред кабинета е поставена и паметна плоча, а лентата прерязаха директорът на гимназията Петя Неделчева и кметът инж. Емануил Манолов. Върбан Илиев е дългогодишен учител по музика в училището, създател и ръководител на школуван хор, духов оркестър и вокално-инструментален състав. Носител е на множество грамоти и награди. Почетен гражданин на Павликени. Тържеството уважиха и председателят на Общинския съвет д-р Венцислав Георгиев, много кметове на населени места, бивши учители и граждани. Ученици откриха тържеството с химна на училището, чийто композитор е Върбан Илиев. Водещият –Ганчо Александров също сподели спомени от съвместната работа с маестрото. Вълнуващо слово произнесе и Боряна Върбанова – дъщерята на маестрото, която е учител в СУ „Бачо Киро“ и е достоен продължител на музикалното дело на своя баща. Участниците в тържеството с интерес проследиха и неизличимите спомени на инж. Манолов от ученическите му години, свързани с Върбан Илиев. Кметът поздрави гостите и ръководството на училището за добрата кауза. Гостите проследиха в кабинета голям снимков…
Публикувана в Брой 10 (988) / 2024
С историческа възстановка и богата културна програма в град Бяла черква вчера беше отбелязана 148-ата годишнина от Априлското въстание и почетена паметта на 101 белочерковци от четата на Бачо Киро и поп Харитон, участвали в 9-дневните героични сражения при Дряновския манастир. Денят е и празник на града. В църквата „Св. Димитър“ беше отслужена велика вечерня с панихида за загиналите въстаници. Членове на регионалните клубове „Традиция“ и читалищни самодейци пресъздадоха историческите събития от преди 148 години, а факелно шествие стигна до местността „Черничките“, от която са тръгнали белочерковските въстаници с четата на Бачо Киро и поп Харитон. Кулминацията на честванията беше тържествен митинг-заря на площад „11 май“.
Публикувана в Брой 10 (988) / 2024
Традиционното поклонение на гроба на Цанко Церковски събра десетки земеделци и родолюбиви жители на Бяла черква в парк “Славееви гори”. Националният земеделски събор се организира от ПП Обединени земеделци, съвместно с кметство Бяла черква и НЧ “Бачо Киро 1869”. На 2 май 2024 г. се навършиха 98 години от кончината на “поета на селската неволя” Цанко Церковски. Ярка личност, държавник, общественик и поет, основател на земеделското движени в България, той остави дълбока следа в българската история. Церковски е един от инициаторите, организаторите и основоположниците на Българския земеделски народен съюз (1899).
Публикувана в Брой 10 (988) / 2024
В село Мусина, от което излиза четата на Поп Харитон и Бачо Киро и тръгва към своята епопея в Дряновския манастир, отбелязаха тържествено 148 години от Априлското въстание. Събитието беше организирано от кметството. Празникът започна с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Поп Харитон в центъра на селото, продължи с факелно шествие до Паметника на загиналите във войните, където клубовете „Традиция“ показаха възстановка на събирането на четата. Празникът се е превърнал още от Освобождението в традиция за селото, тъй като почти всяка къща е дала жертви в борбата.
Публикувана в Брой 10 (988) / 2024
71-ви Национален туристически поход „По пътя на четата на Бачо Киро и поп Харитон” тръгна от Бяла черква за Дряновския манастир на 11 май. Тази година в него участват повече от 300 души от 19 туристически дружества. Походът е посветен на 148 годишнината от Априлското въстание и боевете на четата в Дряновския манастир.
Публикувана в Брой 10 (988) / 2024
На 11 май в град Велико Търново се проведе Държавно първенство по киокушин карате за деца до 8 и до 10 години. Школата с треньори Владимир Божанов и Митко Божанов участва с 13 млади бойци. Габриел Йорданов и Кристиян Борисов постигнаха най-добро класиране, като всеки от тях заслужи грамота за трето място и бронзов медал. Държавното първенство привлече огромен брой участници в различните категории, поради това дори две поредни победи не бяха достатъчни състезателите да получат право да се качат на почетната стълбичка. Умели и смели битки проведоха състезателите: Захари Кирилов, Антоан Богданов, Цветелина Военкина, Иван Колев, Александър Трифонов, Денис Ангелов, Мариян Кроснаков, Мартин Калчев, Алексис Георгиев, Ивана Георгиева и Сияна Георгиева. Пред отбора предстоят изпити за цветни пояси и летен лагер по кудо и киокушин. През цялото лято подготовката ще продължи за есенните състезания и по спортовете: джиу джицу, кикбокс и муай тай.
Публикувана в Брой 10 (988) / 2024
Започна текущият ремонт на уличната мрежа по населените места на общината, който извършваме с бюджетни средства през настоящата година. Средствата за 2024г. са 770 460 лв. за улици по населени места и град Павликени. За улици от републиканската пътна мрежа са осигурени още 71 280 лв. След спечелена обществена поръчка, беше сключен договор за изпълнение на дейността с фирма „Инфраеко“ ООД – Севлиево. Срокът на договора обхваща 2024 и 2025 година. В периода до края на м.август ще бъдат обхванати всички населени места. Изготвен е график за асфалтирането по населени места. Рехабилитацията започна от с. Вишовград, следват Бяла черква и с. Росица.
Публикувана в Брой 10 (988) / 2024
Страница 1 от 185